Ki a hunyó? – Ne higgy a szemének


Izgalmas pszichológiai thriller-el bővítette sorozatát a 21. század kiadó. A Ne higgy a szemének igazi csemege a műfaj rajongói számára, olyan csavarral a végén, ami még a sokat látott olvasókat is megdöbbenti. Sarah Pinborough regénye érdekfeszítő és borzongató olvasmány, amely egyszerre szórakoztat és kételyekkel tölt el.

Sarah Pinborough neve a magyar olvasóknak ugyan még nem cseng ismerősen, de egy többszörös díjnyertes írónőről van szó, aki számos romantikus kötetet és krimit tudhat már a háta mögött. Az Egyesült Királyság egyik méltán népszerű írója, akit szerte a világon ismernek. Végre hozzánk is eljutott a híre (és az egyik kötete), hiszen legújabb regényét 19 nyelvre fordították le, köztük magyarra is.

A történet úgy indul, akár egy tipikus szerelmi háromszög. Louise, a fiatal elvált, gyermekét egyedül nevelő titkárnő egy átmulatott éjszakán találkozik álmai férfiával. Egy csókon kívül azonban nem történik közöttük semmi. Másnap a munkahelyén szembesül a ténnyel, hogy az új főnöke, David nem más, mint az ismeretlen férfi a bárból és nem mellesleg nős. A felesége, Adele pedig gyönyörű és látszólag tökéletes párt alkotnak. Na eddig tart a szokványos szerelmi háromszög adta komfortérzetünk. Mert innentől minden másképp alakul. Adele és Louise barátságot köt. Louise-t lenyűgözi Adele különleges személyisége, egyre közelebb kerül hozzá és olyan titkokat tud meg tőle, amelyek megrendítik a bizalmát David irányába. De ki az igazi áldozat? És a végén ki kaparintja meg a férfit? Lehet boldog a befejezés?

“A hazugság és az igazság csak nézőpont kérdése.”

Pinborough rendkívül tehetségesen csavargatja a szálakat, a végletekig kétségek között tartva az olvasót. Nem lehet eldönteni, hogy kinek hihetünk és kiben kellene kételkednünk igazán. A történet végéig csupán találgatunk, mert érezzük ugyan, hogy ki lehet a hunyó, de mégis kapunk egy olyan misztikus (igen, misztikus) csavart a befejezésben, amelyre nem számítottunk és (legalább is ami engem illet) nem is számíthattunk. A történet tempója feszes és bár sokszor az az érzésünk, hogy igazából semmi nem történik, mégis feszültséget keltenek a sorok. A karakterek jól kidolgozottak és ugyan nem nőnek a szívünkhöz azonban nagyon emberiek. A gyarlóságukkal, rossz tulajdonságaikkal együtt tudunk velük azonosulni bizonyos helyzetekben. Nem kimondottan szerethetőek, de ez egy pszicho-thrillernél nem is elvárás. A fejezetekben egymást váltja múlt és jelen. Megismerhetjük David és Adele titokzatos múltját és lassan kirajzolódik előttünk a jellemük, persze az igazi felismerés a kötet végére talál szíven bennünket. Louise és Adele szemén keresztül alakulnak a történések és hála Pinborough bravúrjának, a két nő személyisége teljesen elkülönül a lapokon.

A misztikus szállal, amelyet az írónő finoman bevezetett a történetbe eleinte nem voltam kibékülve, nem igazán tudtam hova tenni és kicsit ódzkodtam tőle, vajon, hova vezet majd ez a megoldás. Végül nagyon tetszett, hiszen enélkül az igazán nagy csattanó nem valósulhatott volna meg. Ez adja ennek a kötetnek a különlegességét, amellyel kiemelkedik a pszichológiai thrillerek sorából. Mindenkinek ajánlom, aki egy kis borzongásra és egy körmönfont, kiszámíthatatlan végkifejletre vágyik.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések