A halál markában – 13 perc


A 21. század kiadónak hála újabb remekművet ismerhetünk meg Sarah Pinborough tollából. Az írónő legújabb regénye a 13 perc nem csak a pszichológiai thriller kedvelők számára igazi csemege, hanem azok számára is, akik szeretik az izgalmas young adult irodalmat.

Pinborough első magyar nyelven is megjelent regénye a Ne higgy a szemének óriási csavarral zárult. A kérdés már csak az volt, hogy sikerül-e megugrani a lécet és ismét elkápráztat-e bennünket vagy egyszeri csodáról volt szó. Szerencsére nem kell csalódnunk, az írónő ismét zseniális alkotással örvendeztetett meg bennünket. Az pedig, hogy két markáns műfajt olvasztott össze egyetlen kötetben még érdekesebbé varázsolta az egyébként is letehetetlen regényt.


A történet középpontjában Natasha áll, akit egy jeges folyóból mentenek ki és élesztenek újra, miután 13 percig halott volt. Nem emlékszik semmire, arra sem, hogy hogyan került a vízbe. A nyomozás megindul és persze a találgatások is. Vajon valaki megtámadta a lányt? Meg akarták ölni? Esetleg öngyilkosságot kísérelt meg?  Ez utóbbit Rebecca, Natasha egykori legjobb barátnője teljesen kizártnak tartja. Bár a barátság egykor csúnya véget ért ez a megrázó esemény újra összehozza a lányokat és közösen kezdenek el nyomozni a vélt tettesek után. De tényleg jó nyomon járnak vagy az igazi bűnös közelebb van, mint gondolnák…

“13 percig halott voltam. Nem emlékszem, hogyan kerültem a jeges vízbe, de valamiben biztos vagyok – nem baleset történt és nem  akartam meg ölni magamat.Azt mondják, tartsd közel a barátaidat, az ellenségeidet pedig még közelebb. De egy tinédzser lány nehezen tesz különbséget a kettő között…”

A több szálon futó történetvezetésnek hála számos nézőpontot is megismerhetünk. Egyrészt ott vannak Natasha naplóbejegyzései, amelyben beszámol az érzéseiről és az is kiderül, hogyan próbál visszailleszkedni egykori életébe. Megismerhetjük a kívülálló, kiközösített Rebeccát is, aki saját érzéseivel viaskodik. Ugyan megfogadta, hogy soha többet nem barátkozik Natashával másrészt képtelen ellenállni a népszerű lány közeledésének. Ott vannak még a pszichológus feljegyzései valamint a nyomozónő aktáinak részletei. Mindezt pedig az írónő még megbolondította sms foszlányokkal és újságszemelvényekkel. Így állva össze kerek egésszé a történet, amely olyan élvezetes olvasmány lett, hogy az ember követeli a folytatást és a befejezése utáni csalódás érzése csak onnan ered, hogy véget ért a történet, mert abba sem akarta hagyni. Jó hír viszont, hogy a könyv filmes jogai már elkeltek, a sorozatot pedig majd a Netflix előtt ülve izgulhatjuk végig.

Pinborough ismét zseniálisat alkotott. Ügyesen vegyítette a pszichológiai thrillerek hátborzongató hangulatát a young adult műfajjal. Az, hogy tinédzsereket állított a regény középpontjába, egy különleges utazást is megenged a középiskolák hierarchikus világába, amely a maga valóságában legalább annyira félelmetes, mint a fikció. Így csak az tudom mondani, hogy még, még, még több Pinborough-t!!!!

A könyv megvásárolható a 21. század kiadó honlapján

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések