Ugye neked is fontos az első benyomás?


Jane Austennek olyannyira fontos volt, hogy egy komplett regényt épített köré, Charlie Lovett pedig azzal a gondolattal játszadozott el, hogyan született az irodalom rajongók millióinak szívét rabul ejtő Büszkeség és balítélet, amely  Lovett művével azonos Első benyomások munkacímet viselte.

Jane Austen és legsikeresebb regénye a Büszkeség és balítélet mindig is izgalomban tartották a könyves világot. Több “folytatás” (a teljesség igénye nélkül: P.D. James – A halál jár Pemberley-ben,Rebecca Ann Collins – Pemberley-krónikák, Julia Barrett – Önteltség és Önámítás) és átirat (Seth Grahame-Smith – Büszkeség és balítélet meg a zombik) látta meg a napvilágot, a filmes változatokról nem is beszélve. Nem csoda hát, hogy egy újabb írót megihletett.

Charlie Lovett-nek (író, drámaíró, tanár) ugyan nem az Első benyomások az első regénye, azonban számos könyve közül ez az egyetlen (legalább is mostanáig), amelyet magyar nyelven is kiadtak. Debütáló kötete a The Bookman’s Tale hasonló séma szerint íródott, csak akkor éppen azt firtatta, vajon lehetséges-e, hogy Shakespeare volt a saját drámáinak főszereplője. Ahogy akkor is ebben a munkájában is vegyítette a tényeket és a fiktív történéseket. Felhasználta azon irodalomtörténeti dokumentumokat, amelyek Jane Austen munkásságából és életéből fenn maradtak, azonban a Büszkeség és balítélet születésének körülményeiről szóló történet csupán írói fantáziájának gyümölcse. Az alapfelvetés az volt, hogy micsoda szenzáció lenne, ha az irodalomtörténet koronázatlan királynőjéről kiderülne, hogy plagizált… 

A cselekmények két szálon futnak, időben jócskán, térben annál kevésbé elkülönülve. Egyrészt megismerhetjük Sophie Collingwoodot, a fiatal, friss diplomás Jane Austen rajongót, aki nem tudja mihez is kezdjen az életével. Egy szörnyű tragédia, a szeretett nagybácsi elvesztése azonban arra sarkallja, hogy kezébe vegye a sorsát. Londonba költözik és munkát vállal egy antikváriumban, ahol egy napon két vevő is egy látszólag értéktelen könyvet keres, az ő feladata felkutatni azt, de vajon az idegeneknek és a kis kötetnek van valami köze a nagybácsi váratlan és rejtélyes halálához? Nem meglepő módon a másik szál visszavezet minket a tizennyolcadik századba, ahol egyenesen Jane Austen “nappalijában” találjuk magunkat. A fiatal Jane még csak a családja és a közösség szórakoztatására ír történeteket (levélregényeket) azonban egy napon találkozik az idős, Richard Mansfieldel, aki barátjává és mesterévé válik. Szoros kapcsolat alakul ki köztük és nem csupán Jane történetein, de Mr. Mansfield kéziratán is közösen dolgoznak. Azon a kéziraton, amely egy sajnálatos tragédia miatt pusztán egyetlen példányban látta meg a napvilágot és amelyben szerepelt egy történet, az Első benyomások… A két történetszál a végkifejletben csúcsosodik ki és forr össze egy izgalmas mesét adva minden Austen rajongónak.

“Mondja, Miss Austen, mi a maga legnagyobb vétke? – Hogy megítélek másokat. Nem külsőleg, szavakkal, hanem az eszemmel, magamban. És megváltoztatom az életük igazságát a képzeletem hazugságai által. És engedem, hogy így szerzett első benyomásaim irányítsák a véleményemet.”

Lovett regénye mesterien vegyíti a romantikus lányregények elragadó báját és a krimik izgalmát. Karakterei jól kidolgozottak, bár olykor kiszámítható jellemeik és cselekedeteik előrevetítik a végkifejletet, ez mégsem zavaró, hiszen az izgalmakban bővelkedő lapok, így is szolgálnak meglepetésekkel. Bár a tempó kezdetben kicsit lassúnak bizonyulhat, nem kell aggódni, mert fejezetről fejezetre haladva egyre feszesebb lesz. Az egész művet áthatja a könyvek szeretete, amely talán annak is köszönhető, hogy Lovett egy időben belekóstolt az antikvár bizniszbe is. A leíró részek talán még érzékletesebbek ha a könyvekről, könyvtárakról, antikváriumokról van szó, mint egyes mellékszereplők esetében. De egy vérbeli könyvmolynak ettől csak még jobban belopja magát a szívébe a könyv és a szerzője egyaránt. Jane Austen és az angol irodalom kedvelői pedig egy újabb kincset tarthatnak a kezükben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések